09dec, 21
Beef

Ramstek: Sočni juneći odrezak

Ramstek: Sočni juneći odrezak Mlađi brat bifteka, često je u njegovoj senci i to potpuno nepravedno. Uz odličnog kuvara koji je majstor u svom zanatu, ramstek se može odići od naziva običnog odreska i pružiti stvarno poseban kulinarski doživljaj. Razna imena, isti odrezak Odakle uopšte naziv ramstek? Mi smo zapravo preuzeli naziv od Nemaca –  Rumpsteak . Ali, ako biste tražili ramstek u Americi, konobari bi vas najverovatnije čudno gledali. Na engleskim govornim područjima, češći su nazivi  strip  i  strip steak . Dok su u Njujorku nadenuli svoje ime –  New York strip . Priprema ramsteka Možda ne iste meko …

0 comments510 Views
08dec, 21
Beef

Umetnost pripreme bifteka

Biftek – vrste i način služenja ovog mesnog delikatesa Biftek meso je jedno od  najkvalitetnijih mesa  koje možete priuštiti svojim nepcima i stomaku. Radi se o goveđem fileu, izuzetnog nutritivnog sastava i vrlo niske kalorijske vrednosti. Već decenijama predstavlja  vrhunsku gurmanski doživljaj  za svakog ljubitelja jela od mesa, ali i vrlo zahtevan kulinarski poduhvat svakog šefa. Svaki bolji restoran koji drži do svoje tradicije i brine o ugođaju svakog gosta,  u svojoj ponudi  ima bar pet junećih odrezaka. A kako bismo znali šta poručujemo i  kako da poručimo  svoj odrezak, dobro je da naučimo koje …

0 comments438 Views
07dec, 21
Rabbit

Istorija ćevapa: od Persije do ostatka sveta

Istorija ćevapa: od Persije do Bosne Kebab, kabab, kebap, kebob, kabob, kibob… Iako ovo zvuči kao dečija razbrajalica, to su zapravo sve varijacije jedne te iste persijske reči koja jednostavno znači – meso. Da, reč ćevap potiče iz Persije, i danas se odomaćila u ovom dobro poznatom obliku na našim prostorima. Ćevapi su bili prisutni čak i u Staroj Grčkoj. Dokaz za to nalazimo u stvaralaštvu iz tog perioda; Homer je i sam pisao o „jelu u obliku obeliska” u svojim epovima  Ilijadi  i  Odiseji . Ćevapi su stigli na Balkan dolaskom Turaka, ali se to jelo toliko ustalilo, da je postalo deo kulturnog ide …

0 comments236 Views
23feb, 22
Monitoring Kvaliteta

Monitoring Kvaliteta

Bezbednost i kvalitet hrane, uključujući i proizvode od mesa, je sada, veoma aktuelan problem, a očekuje se da će tako biti i u bliskoj budućnosti. Zbog toga su mnoge zemlje, ili njihove grupacije, razradile nove sisteme za osiguranje bezbednosti i traženog kvaliteta hrane. U Rusiji je razrađen ‘Kompleksan sistem za kontrolu bezbednosti i traženog kvaliteta hrane’, koji je baziran na korišćenju: tehnologije prepreka, HACCP-a, mikrobioloških predviđanja, kontinuiranog monitoringa tehnološkog procesa, uključujući transport, distribuciju i načine upravljanja proizvodnjom.   HACCP  je …

0 comments229 Views
go top